במאמר זה נבחן את תפקידו של מגשר בהליכי גירושין בישראל, תוך מתן דגש על יתרונות הגישור בפתרון סכסוכים בין זוגות מתגרשים.
חשיבות הגישור בהליכי גירושין
הליכי גירושין הם לרוב תקופה קשה ומתוחה עבור שני הצדדים המעורבים. התהליך יכול להיות ארוך, יקר ושנוי במחלוקת, ולהשאיר את שני הצדדים בתסכול. עם זאת, הגישור מציע גישה חלופית לליטיגציה מסורתית, המאפשרת לזוגות לעבוד על הבעיות שלהם בצורה שיתופית ושלווה יותר. בישראל הפך הגישור לאופציה פופולרית יותר ויותר בקרב זוגות המבקשים להתגרש, כאשר רבים מכירים ביתרונות שהוא יכול להציע.
מגשר הוא צד שלישי ניטרלי המאפשר את המשא ומתן בין בני הזוג, ועוזר להם להגיע להסכם הוגן עבור שני הצדדים. בניגוד לשופט, מגשר אינו מקבל החלטות בשם בני הזוג, אלא עוזר להם להגיע למסקנות משלהם באמצעות תקשורת פתוחה וכנה. תפקידו של המגשר הוא ללוות את בני הזוג בתהליך, תוך הקפדה על התחשבות בצרכים ובאינטרסים של כל צד.
הליך גישור יכול להועיל במיוחד עבור משפחות עם ילדים, שכן הוא מאפשר להורים לעבוד יחד כדי ליצור תוכנית הורות שתהיה לטובת הילד. זה יכול לכלול החלטות לגבי משמורת, ביקורים ומזונות ילדים. על ידי עבודה משותפת, ההורים יכולים ליצור תוכנית המותאמת למצבם הייחודי, במקום ששופט יקבל החלטות עבורם. זה יכול לעזור להפחית קונפליקט וליצור מערכת יחסים הורות משותפת חיובית יותר בטווח הארוך.
מה עושה מגשר בגירושין ישראלים?
בגירושין ישראלים, למגשר תפקיד מכריע בהקלת המשא ומתן בין בני הזוג. המגשר הינו צד שלישי ניטרלי המסייע לבני הזוג להגיע להסכמה בכל הנושאים הקשורים לגירושין, כגון חלוקת רכוש, מזונות ומשמורת ילדים. מטרת המגשר היא לסייע לבני הזוג להגיע להסכמה הוגנת ושוויונית המשקפת את הצרכים והאינטרסים של שני הצדדים.
המגשר יתחיל בדרך כלל את התהליך בפגישה עם כל צד בנפרד כדי להבין טוב יותר את נקודת המבט והחששות שלו. לאחר מכן הם יאפשרו פגישות משותפות בין בני הזוג, שם הם יעבדו יחד כדי לזהות תחומי הסכמה ותחומים שבהם יש צורך בדיון נוסף. המגשר עשוי גם להציע הצעות או אפשרויות ליישוב סכסוכים, אך בסופו של דבר כוח ההחלטה נותר בידי בני הזוג.
לאורך כל התהליך, המגשר ישמור על עמדה ניטרלית ולא שיפוטית, ויבטיח שלשני הצדדים תהיה הזדמנות שווה להישמע. הם גם יבטיחו שהתהליך יישאר ממוקד בנושאים העומדים על הפרק, ושרגשות לא יגרמו למשא ומתן.
לאחר שהושג הסכמה, המגשר יערוך הסכם בכתב המשקף את התנאים עליהם הסכימו בני הזוג. הסכם זה מוצג לאחר מכן לאישור בית המשפט והופך לחייב משפטית.
מדוע לבחור בגישור על פני ליטיגציה מסורתית?
גירושין יכולים להיות חוויה טעונה רגשית ומלחיצה עבור כל הצדדים המעורבים. בישראל יש לזוגות אפשרות לבחור בגישור כחלופה לליטיגציה מסורתית. גישור מציע מספר יתרונות על פני ליטיגציה, לרבות גישה שיתופית יותר ופחות יריבות ליישוב סכסוכים.
- עלות תועלת:
אחד היתרונות העיקריים של גישור הוא שלעתים קרובות הוא הרבה פחות יקר מאשר ליטיגציה מסורתית. בגירושין בדין, כל צד יצטרך בדרך כלל לשכור עורך דין משלו, דבר שעלול לעלות במהירות. לעומת זאת, גישור כרוך רק במגשר אחד, שגובה שכר טרחה נמוך בהרבה מצוות עורכי דין. - מהיר יותר ויעיל יותר:
גישור הוא גם בדרך כלל תהליך הרבה יותר מהיר מאשר ליטיגציה מסורתית. גירושין בדיונים יכולים להימשך חודשים ואף שנים, בעוד שלעתים קרובות ניתן להשלים גישור בכמה פגישות בלבד. זה יכול להיות מועיל במיוחד עבור זוגות אשר להוטים להמשיך בחייהם ולמזער את השפעת הגירושין על ילדיהם. - יותר שיתופי פעולה:
אולי היתרון המשמעותי ביותר של הגישור הוא בכך שהוא מעודד גישה יותר שיתופית ופחות יריבות ליישוב סכסוכים. במקום לנקוט בגישה של ניצחון-הפסד, הגישור מתמקד במציאת פתרון שמתאים לשני הצדדים. זה יכול לעזור להפחית קונפליקט ולשמר מערכות יחסים, וזה חשוב במיוחד כאשר מעורבים ילדים בתמונה.
כיצד הגישור יכול להועיל למשפחות ולילדים?
גירושין יכולים להיות חוויה קשה עבור כל משפחה, אך הם יכולים להיות מאתגרים במיוחד עבור ילדים. למרבה המזל, גישור יכול להציע מספר הטבות למשפחות וילדים העוברים גירושין בישראל.
בראש ובראשונה, הגישור מתמקד במציאת פתרון המתאים לשני הצדדים ולילדיהם. ילדים שרואים את הוריהם עובדים יחד כדי למצוא פתרון, נוטים יותר להרגיש בטוחים ויציבים במהלך תהליך הגירושין.
גישור יכול גם להועיל לילדים מכיוון שהוא יכול לעזור למזער את השפעת הגירושין על חייהם. כאשר זוגות בוחרים בליטיגציה מסורתית, התהליך יכול להיות ארוך ומתיש, מה שעלול להוביל ללחץ וחרדה מוגברים אצל ילדים. לעומת זאת, גישור יכול להיות תהליך הרבה יותר מהיר ופחות מלחיץ, שיכול לעזור למזער את ההשפעה השלילית של גירושין על ילדים.
לבסוף, גישור יכול להועיל למשפחות מכיוון שהוא יכול לעזור ליצור מערכת יחסים הורות משותפת חיובית ושיתופית יותר. על ידי עבודה משותפת למציאת פתרון שמתאים לשני הצדדים, זוגות יכולים לבסס בסיס של אמון ושיתוף פעולה שיכול להפוך הורות משותפת לקלה ויעילה יותר. זה יכול להיות מועיל במיוחד לילדים, שמרוויחים מכך ששני ההורים מעורבים בחייהם.
לסיכום, מגשר ממלא תפקיד מכריע בהליכי גירושין בישראל בכך שהוא מקל על התקשורת, מקדם הבנה ומסייע לזוגות להגיע לפתרונות הסכימים הדדיים, ובסופו של דבר מפחית את העומס הרגשי והכלכלי של תהליך הגירושין.
המאמר נכתב בשיתוף משרד עורכי דין ישראלי-בן יאיר בראשון לציון.