מי תהום הינם משאב חשוב והכרחי לצרכי האדם השונים, בייחוד במדינות חמות כמו בישראל.
לעיתים עבודות הנדסה ובניין דורשות הסטה של מי התהום או שאיבתם והחזרתם לאחר סיום הבנייה, כל פעולה כזו או אחרת מחייבת רשיון להשפלת מי תהום.
מה היא השפלת מי תהום? מתי נדרשת פעולה זו? ואיך פעולה זו נעשית באופן חוקי ומורשה?
כל מה שחשוב לדעת על השפלת מים במאמר לפניכם
מה היא השפלת מי תהום?
השפלת מי תהום היא פעולה אחת מתוך מערכת שלמה המאפשרת שליטה במפלס מי התהום. קיימות מספר אפשרויות לשלוט ולהשפיל את מי התהום, אך לרוב השפלת מי התהום תתבצע באמצעות פעולת שאיבה, בעוד שיהיה חשוב לא פחות לבחור כיצד מים אלו יטופלו ולאן יפונו מים התהום. בחירת אופי ייבוש האתר ממי תהום נעשית על פי קרטריוניום ומאפייני אתר הבנייה והדרך הטובה והיעילה ביותר להתמודדות עם מי התהום תוך מתן התחשבות מירבית בתנאי הסביבה המבניים והסביבתיים בקרבת פרוייקט הבנייה.
סילוק המים יתאפשר דרך מערכת ניקוז/ביוב מקומית, נחלים ונהרות, אגירתם בבארות, הסטת המים דרך תעלות לבורות ועוד. כמובן שפעולות אלו נדרשות באישורים ופיקוח.
למה בכלל השפלת מי תהום נחוצה?
פעולה זו נחוצה והכרחית בעיקר לשם פעולות הנדסה ובנייה, בכדי לספק סביבה יבשה ובטוחה ליצירת תשתיות ובנייה. פעולה זו נעשית באופן זמני ומוגבל ותחת פיקוח ותנאים מסויימים בהיתר ובהסכם שהיזם מתחייב לעמוד בו.
התהליך כולו קורה במספר שלבים
היוועצות עם מומחה וקבלת אישורים בהתאם
כל פרויקט ויזם מחוייב על פי חוק להיוועץ עם מומחה מורשה בתחום בכדי לבדוק ולבחון את אתר הבנייה, לשם עריכת מסמך חוות דעת שיוגש לרשות המים על מנת לקבל אישור.
המסמך נערך ומתצבע על ידי הידרולוג מוסמך, יועץ קרקע וקונסקטרוקטור וכולל נתונים לגבי מי התהום בתחומי האתר, החל ממדידת גובה מפלס מי התהום בראשית הדרך, ניתוח ממצאי נתוני מים (סוג המים, מזהמים למיניהם ועוד), הערכת כמות מים המיועדים לשאיבה כולל מודל המאפשר לראות הערכה לשינויי מפלס מי התהום באיזור כתוצאה משאיבת המים באתר הבנייה ועד להמלצת המומחה לאופי פינוי/סילוק המים והטיפול בהם.
משיגים אישור, חותמים על הסכם ומתחילים בעבודה
קבלת אישור להשפלת מי תהום כוללת הסכם שנחתם בין היזם לרשות המים ותאגיד המים, ההסכם משמש כהתחייבות היזם לפעולת שאיבה בתנאים מסויימים ובפרק זמן מוגבל על פי היתר.
לאחר קבלת האישורים הרגולטוריים וחתימת הסכם יהיה ניתן להתקין את הציוד המתאים לפעולת השפלת מי התהום שנבחרה ולהתחיל בשאיבה. ציוד זה לרוב כולל משאבות, צנרות ושסתומים.
פיקוח זה כל העניין, שומרים על הסביבה גם בעת בנייה
תהליך השאיבות הינו מפוקח ולוקח בחשבון את תנאי הסביבה בכדי למנוע מפגעים סביבתיים כמו יצירת בולענים וקריסת קרקעות, שיקוע וסחיפת קרקעות שעלולים להשפיע על הסביבה הטבעית וכן לערער תשתיות ויסודות מבנים סמוכים ואך קריסתם.
הניטור מתבצע על ידי מדידות נתוני המים ובחינת העבודה תוך כדי, תוך מתן מידע שוטף ליזם כל המעורבים בפרויקט.
בואו נסיים- מזרימים את המים ואז ממלאים שוב
המים הנשאבים מפונים על פי הסכם בדרך בה נבחר לטפל במים ולפנות אותם במסגרת הפרויקט, הזרמה למערכת ניקוז תוך כדי פיקוח והסרת מזהמים בהתאם לנתוני המים, החדרתם לשכבת אקוויפר עמוקה יותר, הזרמתם לנחל/נהר או הים וכד'.
כאשר תהליך הבנייה מסתיים ולאחר פעולות השאיבה וסילוק המים ייתכן ויידרש להשיב ולמלא את מאגר מי התהום והחזרת המפלס לקדמותו, תלוי בהסכם ובהתחייבות היזם והפרויקט, באופי השפלת מי התהום ובפעולות השאיבה וטיפול המים שנבחרו.
השבת מפלס מי התהום תעשה לאחר איטום מוחלט של תשתיות ויסודות המבנה שנבנה במסגרת הפרויקט ולא לפני כן.
לסיכומו של דבר, השפלת מי תהום היא פעולה הכרוכה באישורים ופיקוח, בטיפול נכון וקפדני במי התהום תוך כדי נקיטת פעולות חשובות לשם מניעת נזקים מבניים וסביבתיים. חשוב לזכור כי המים בישראל הם משאב מדיני על פי חוק ולכן פעולות העוסקות במשאב זה ובמערכות הנוגעות לו כרוכות בתשלום ובאישורים.
מלבד ההכרחיות והנחיצות של הידרולוג מוסמך בליווי תהליך השפלת מים וכל הכרוך בו, ישנה אפשרות להוזיל עלויות בתהליך שאיבת מים ואף לקבל פטור מתשלום ולכן הידרולוג מומחה יוכל לסייע לכם גם בעניין זה.