הכתבה בשיתוף עם חברה מובילה בארץ המעבירה קורס הטסת רחפנים. מסלולי הקורס כוללים רישיון מטיס רחפן עד 4 ק"ג, רישיון מטיס רחפן עד 25 ק"ג ורישיון מטיס רחפן עד 2000 ק"ג.
האם אפשר להטיס רחפן ללא רישיון?
אחת השאלות המרכזיות שעולות כאשר מתחילים להשתמש ברחפן היא האם נדרש רישיון לשימוש בו. התשובה לכך תלויה בעיקר במטרות השימוש ובסוג הרחפן. במידה ואתם משתמשים ברחפן למטרות פנאי והנאה, ברוב המקרים לא תידרשו לרישיון מיוחד. עם זאת, אם השימוש ברחפן נועד למטרות מסחריות או כאשר מדובר ברחפנים גדולים וכבדים יותר, אז כבר תצטרכו רישיון לרחפן.
איפה מותר להטיס רחפן?
כאשר מדובר בהטסת רחפנים, החוק קובע באופן מפורש היכן מותר ואיפה אסור להטיס רחפנים, במטרה להבטיח בטיחות הציבור, את בטיחות המטוסים וכו'. כך, למשל, במדינת ישראל ובמדינות נוספות בעולם, אסור להטיס רחפן במקומות הבאים:
-אזורים מוגבלים לתעופה – אזורים הסמוכים לשדות תעופה, בסיסי צבא, מתקנים ממשלתיים רגישים.
-אזורים ציבוריים צפופים – פארקים ציבוריים, אירועים המוניים המתקיימים בחוץ וכו'.
-אזורים פרטיים – לא ניתן להטיס רחפן מעל שטחים פרטיים ללא אישור מבעל המקום, בשל שמירה על פרטיות הדיירים.
לעומת זאת, קיימים המון אזורים פתוחים שבהם ניתן להטיס רחפן בצורה בטוחה. לדוגמה, שטחים פתוחים הרחק ממרכזי אוכלוסייה, חופים מסוימים או אזורים ייעודיים שהוגדרו מראש להטסת רחפנים. כדי להיות בטוחים שהטסת הרחפן מותרת, חשוב לבדוק מראש את התקנות המקומיות.
רחפנים והגבלת גובה טיסה
עוד היבט חשוב בהטסת רחפנים הוא הגבלת גובה הטיסה. ברחבי העולם, קיימת הגבלה לגובה שבו ניתן להטיס רחפנים, וזאת כדי למנוע התנגשויות עם כלי טיס אחרים ולשמור על בטיחות במרחב האווירי. ברוב המדינות, הגובה המקסימלי להטסת רחפן ללא אישור מיוחד הוא 120 מטרים.
יש להקפיד על מגבלות הגובה. שימו לב, במידה ותטיסו את הרחפן בגבוה גבוה מדי, הרי שהדבר עשוי לסכן את השליטה שלכל בכלי הטיס ובסופו של דבר לגרום לתאונה.
האם מותר להטיס רחפן ללא ניסיון?
ברוב המקרים, הטסת רחפן למטרות פנאי אינה מחייבת ניסיון קודם או הסמכה רשמית.
עם זאת, מומלץ מאוד ללמוד ולהכיר את הרחפן לפני השימוש בו בפועל.
כיום קיימים רחפנים רבים בשוק עם מערכות אוטומטיות שמסייעות בהטסה קלה ובטוחה, גם למשתמשים חדשים. טכנולוגיות מתקדמות כמו GPS, ייצוב אוטומטי ואמצעים למניעת התנגשויות עוזרות להפחית את הסיכון לתאונות. בכל מקרה, אם אתם חדשים בתחום, כדאי להתחיל עם רחפנים פשוטים וקטנים יותר, ולאט לאט להתקדם לרחפנים מורכבים.
שימוש ברחפן למטרות מסחריות
הטסת רחפנים למטרות מסחריות מצריכה רישיון מיוחד. השימושים המסחריים ברחפנים מגוונים מאוד וכוללים תחומים כמו:
-צילום אווירי מקצועי – צילום סרטים, הפקות טלוויזיה ועוד.
-מיפוי – יצירת מפות דיגיטליות באמצעות רחפנים לשימוש בתחום החקלאות, או בתחום הנדל"ן.
-אבטחה – יש שימוש ברחפנים לצרכים ביטחוניים כמו פיקוח, מעקב או הגנה על מתקנים רגישים.